We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
Ugens tilbud: FILMPLAKATER rabat -30 %

Frida Kahlo: Symbolet for Mexico og feminisme

24. 09. 2020

Viva la Frida! Få kvinder har fået succes som malere i det sidste århundrede, da verden stadig hovedsageligt tilhørte mænd. Få kvinder har formået at blive et symbol på deres land og den feministiske bevægelse på samme tid. Frida Kahlo var bestemt ikke den almindelige kone til hendes berømte mand. Hun var en uafhængig, fri personlighed – praktisk talt et sort får i sin tid. Desværre var hendes livsrejse ikke for lang, og hun var fuld af smerter og kamp med en ugunstig skæbne, men alligevel påvirkede det millioner af mennesker over hele planeten. Læs om en mexicansk malers liv, der griber ind i aktuelle tendenser!

“I don’t give a sh*t what the world thinks. I was born a bitch, I was born a painter, I was born fuc*ed. But I was happy in my way.“

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón blev født i forstæderne i Mexico City den 6. juli 1907, til den mexicanske fotograf Guillermo Kahlo og hans kone Matilda som det tredje barn i træk. Mens hendes far kom fra en familie med tyske rødder, var hendes mor indfødt i Amerika. Frida var således en mægler mellem europæisk og mexicansk kultur, hvilket påvirkede hendes senere arbejde.

 

“At the end of the day, we can endure much more than we think we can.”

Uheldig skæbne ramte hende i en tidlig alder – i en alder af 6 led hun af polio, hvilket resulterede i en livslang haltning og de forskellige størrelser på hendes ben, som Frida dækkede under hendes lange nederdele. Da hun var 18, led hun alvorlige kvæstelser i en busulykke på sanatoriet, hvor hun pendlede til, for at rehabilitere sig med følgerne af polio. Hun gennemgik flere operationer, men desværre led hun uudholdelig smerte resten af sit liv.

Indtil denne ulykke udviklede Fridas liv sig dog godt – hun hengiver sig til sport og medicinstudiet. På det tidspunkt var hun en af 35 piger, der blev accepteret til at studere på det prestigefyldte sted (2000 drenge studerede der!). Men allerede i skolen skiller hun sig ud fra mængden – hun grundlagde den hemmelige gruppe Kachuchas, og hendes opførsel blev ofte beskrevet – i forbindelse med sin tid – som skandaløs. På studiet mødte hun også sin fremtidige mand – den berømte maler Diego Rivera, der arbejdede her i 1921-23 på maleriet ”Creation”.

 

“Feet, what do I need them for If I have wings to fly.”

Men så i 1925 var der en dødelig ulykke, hvor Frida led et tredobbelt brud på rygsøjlen, et brud på et krageben, ribben, bækkenet, elleve frakturer i højre ben, en forskudt skulder, og desuden blev hendes mave og livmoder gennemboret med et jernrækværk. Konsekvenserne af denne ulykke ledsagede hende til slutningen af sit liv. Hun kunne aldrig få børn på grund af disse skader, hvilket var hendes store ønske. Efter ulykken gennemgik hun flere operationer og tilbragte mere end et år i en hospitalsseng. Det var på dette tidspunkt, hun bad sin far om at bringe maling og børster til hospitalet. De justerede hendes seng, så hun kunne ligge på sin side og spændte et spejl på hendes seng, så hun kunne se sig selv. På det tidspunkt begyndte Frida at male selvportrætter, der var typiske for hende. Hun malede i alt 55 i løbet af sit liv. Frida Kahlos arbejde betragtes ofte som naivt eller surrealistisk, men maleren betragtede sig selv mere som en realist. 

”Jeg maler ikke drømme eller mareridt, jeg maler min egen virkelighed,” sagde hun. Fordi hendes egen virkelighed i lang tid var sig selv og sin indre verden, malede hun hovedsageligt sig selv. ”Jeg maler mig, fordi jeg tilbringer meget tid med mig selv, og mit ansigt er det motiv, jeg kender bedst.” Hendes andre yndlingsmotiver inkluderede blomster, som hun malede ”så de aldrig dør.”

 

 

There have been two great accidents in my life. One was the train the other was Diego. Diego was by far the worst.”

Efter at hun forlod hospitalet vendte Frida tilbage til skolen i et stykke tid. Hun bragte sine malerier til maleren Diego Rivera, der var imponeret over hendes selvportrætter. Men han kunne ikke lide hendes andre værker så godt, så han rådede hende til at fortsætte med at male på sin måde og ikke blive påvirket af nogen. De blev venner og senere blev de gift. Takket være deres ægteskab sluttede Frida sig til det kommunistiske parti og begyndte på en karriere som en aktivist for kvinders rettigheder. Med Rivera flyttede hun endda til USA i et stykke tid, hvor hun begyndte at indse de store nationale forskelle og begyndte at klamre sig til sine mexicanske rødder og male malerier inspireret af lokal folkekunst. Hun begyndte at indsamle antikviteter og bar nationalkostumer dagligt. I 1939 udstillede hun endda et maleri i Louvre i Paris på en udstilling inspireret af Mexico, hvor hun blev en sensation. I 1940’erne havde hun allerede sine egne udstillinger, hovedsageligt derhjemme. 

Hvad angår hendes forhold til Rivera, var de et legendarisk boheme par. Begge var malere – han var oprindeligt den mere berømte (men han var 20 år ældre), begge entusiastiske kommunister. I 1939 var de endda vært for en russisk kommunistrepræsentant, Trotsky, med hvem Frida havde en affære. Kort sagt, Frida var en meget frisindet kvinde, der gjorde, hvad hun ville gøre – hun rød, drak, var åbent biseksuel og var kendt for sit hede sprog og for at kunne lide at synge uanstændige sange til sine gæster. På trods af store fysiske og mentale lidelser, var hun i stand til at nyde livet fuldt ud, på sin egen måde og således påvirke fremtidige kvindelige generationer.

 

“I hope the exit is joyful and i hope never to return.”

Frida Kahlo døde i 1954 i en alder af 47, som følge af lungebetændelse, men det siges, at den reelle årsag til hendes død kan have været en overdosis af narkotika. Alkohol og stoffer var bestemt ikke fremmede for hende. ”Jeg drak, fordi jeg ville drukne min sorg, men nu har de forbandede ting lært at svømme.” Men ingen har nogensinde undersøgt den egentlige årsag til hendes død. Selvom Kahlo i sin dagbog udtrykte et ønske om, at hun aldrig ville vende tilbage til denne verden, forsvandt hun aldrig fra den. Hendes livshistorie er så fascinerende, at der er skabt mange ting for at mindes hende. For eksempel blev hun i 2002 portrætteret i filmen Frida af den mexicanske skuespillerinde Salma Hayek. I vores e-shop kan du købe boligdekorationer og tilbehør med denne utroligt stærke kvinde, der fejrede livet. Viva la vida – det var navnet på hendes sidste maleri. Og vi siger – Viva la Frida! Må dit mod til at leve på din egen måde inspirere os alle!

 

TIL FRIDA KAHLOS SAMLING

 

Kristýna

" Streamer of all kind of games and big fan of fantasy and sci-fi movies. "  There is nothing better than a pleasant evening spent watching favorite movies or playing computer games and chatting with my viewers on stream.

www.instagram.com/europosters_merchEuropostersDekorer dit liv

Siden 1999 har Europosters været en af de mest populære sælgere af plakater, vægkunsttryk og licenserede merchandise-gaver i Tjekkiet og også i hele Europa. I vores udvalg kan du finde et stort udvalg af film-, spil- eller sportsplakater i alle størrelser samt et bredt udvalg af originale gaver til sande fans af Star Wars, Harry Potter, tegneserier eller hele Warner Bros familien. Vi ved, at krus, figurer, puslespil og tøj er den bedste gave til alle, uanset alder eller interesse. Men hvis du er fan af indretningsdesign, er du også på det rigtige sted! Vi printer vægmalerier, illustrationer, fotografier og kunstgengivelser på daglig basis og sender dem til mere end 25 lande for at holde vores kunder glade.


Kontaktinformation:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (på engelsk)

Mandag – Fredag ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters. Alle rettigheder forbeholdes.

Top