We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20% rabat på udvalgte vægprodukter FÅ RABATKODE

Fun facts om tegneserier!

22. 09. 2020

Indtil for nylig blev tegneserier betragtet som noget, der kun læses af mærkelige nørder med briller, uden noge seje venner, der spiller Dungeons and Dragons et eller andet sted i garagen, ligesom drengene fra Stranger Things. I dag er situationen dig liiidt anderledes, takket være serier af film som The Avengers og Justice League. Men ved du hvornår og hvordan denne genre opstod? Lær nogle interessante ting om tegneserier, som vi er sikre på, du ikke vidste! Derudover fortæller vi dig nogle ekstra sjove fakta om dine foretrukne😊 Lad os gøre det!

 

 

Fortæller en historie gennem billeder

Hvornår blev den allerførste tegneserie lavet? Vi finder sandsynligvis ikke det rigtige svar på dette spørgsmål. I Europa betragter vi tegningerne fra den schweiziske illustrator Rodolphe Töpffer, fra 1825, som oprindelsen til tegneserier. Nogle historikere ser imidlertid begyndelsen på denne populære genre, i perioden mellem 15.000 og 13.000 f.Kr., hvorfra de berømte vægmalerier i den franske hule Lascaux opstod. Hvis vi ikke ønsker at kigge efter tegneseriens oprindelse på væggene i huler eller pyramider, kan vi også tage til Japan. I det 12. århundrede begyndte Chōjū-jinbutsu-giga at dukke op her – dyrekarikaturer af mennesker i bevægelse, tegnet på med.

Selvom vi måske føler, at tegneserien ikke begyndte at dukke op før det 20. århundrede, da de første superhelte blev født, var den allerede populær i det 19. århundrede, da kortere humoristiske strimler blev offentliggjort i forskellige aviser. Ifølge amerikanerne blev tegneserien officielt skabt den 16. februar 1896, da Richard Outcalt’s The Yellow Kid-stribe først blev offentliggjort i New York World magazine.

 

 

Superheltenes fødsel

Folk blev vant til tilstedeværelsen af tegneserier i aviser, så det tog ikke lang tid før tegneserierne begyndte at udgive selv, eller i antologier. Den første var Action comics, i 1930’erne, som tillod folk at læse Superman for første gang i 1938, skabt af duoen Jerry Siegel og Joe Shuster. Helten der er født på Kryptonite, startede tegneseriens gyldne tidsalder. Et år senere debuterede Batman i Detective Comics. Men Superman kæmpede ikke kun mod skurke i tegneserier, for fra begyndelsen af sin “karriere” måtte han stå over for plagiering – Fox Comics kom med sin version af Superman i form af Wonder Woman, Fawcett Comics udgav igen Captain Marvel. Der har været lange retssager om ophavsret, og da Fawcett Captain Marvel til sidst “vendte tilbage” til DC, ophørte tegneserier med at interessere folk i en periode.

På samme tid som Superman blev født fra DC Comics’ forgænger, offentliggjorde Marvels forgænger, Timely Comics, historien om Human-Torch og Namor the Sub-Mariner i Marvel Comics # 1. Da denne tegneserie var en stor succes, kom Timely Comics med en ny helt i 1941 – og det var ingen anden end den godhjertede Steve Rogers, alias Captain America! Denne superhelt er hjertebarnet af en kreativ duo, Joe Simon og Jack Kirby. Du har muligvis altid forbundet kaptajnen med Stan Lee, men han kom ikke med i teamet før den tredje udgivelse. Men takket være ham, bruger kaptajnen sit uforgængelige skjold som et våben!

 

 

Helte af deres tid

Under krigen havde folk virkelig brug for en superhelt, der slog nazisterne i hovedet, men så sluttede krigen, og alt var anderledes. Mens tegneseriernes skabere skændtes indbyrdes om rettighederne til deres heltes supermagter, faldt tegneserierne selv langsomt i glemmebogen. De vendte ikke tilbage til scenen før i 1960’erne. På dette tidspunkt blev der dannet en underjordisk tegneseriebevægelse ledet af Robert Crumb, og de er stadig aktive i dag. Hvad angår de ”gamle kendte” superhelte, begyndte de langsomt at bevæge sig fra magasinsider, til andre medier. I 1960 blev den første tv-serie med Batman for eksempel lavet. Denne helt har set flere serier og film i sin 80-årige eksistens, og vi vil helt sikkert høre “Jeg er Batman” fra ham i de kommende år. (Du kan læse mere om Batman her.)

Fun facts

  • Stan Lee udfordrede sig selv til at skabe en helt, som offentligheden ville hade, men i sidste ende ville forelske sig i. Den helt er Tony Stark, og han ser ud til at have fået succes 🙂
  • Hulk skulle oprindeligt være grå, men på grund af en printerfejl fik han en grøn farve.
  • Journalist (Clark) Kent findes ikke kun i DC-tegneserier. Men mens han i DC er en ægte Superman, er han en almindelig journalist i Marvel.
  • Venom skulle oprindeligt være en gravid kvinde, der havde tilsluttet sig en rum-symbiot lige før fødslen.
  • Batman er Supermans arbejdsgiver. Clark Kent arbejder for Daily Planet, der ejes af Bruce Wayne.

GÅ TIL TEGNESERIEKATEGORIEN

Kristýna

" Streamer of all kind of games and big fan of fantasy and sci-fi movies. "  There is nothing better than a pleasant evening spent watching favorite movies or playing computer games and chatting with my viewers on stream.

www.instagram.com/europosters_merchEuropostersDekorer dit liv

Siden 1999 har Europosters været en af de mest populære sælgere af plakater, vægkunsttryk og licenserede merchandise-gaver i Tjekkiet og også i hele Europa. I vores udvalg kan du finde et stort udvalg af film-, spil- eller sportsplakater i alle størrelser samt et bredt udvalg af originale gaver til sande fans af Star Wars, Harry Potter, tegneserier eller hele Warner Bros familien. Vi ved, at krus, figurer, puslespil og tøj er den bedste gave til alle, uanset alder eller interesse. Men hvis du er fan af indretningsdesign, er du også på det rigtige sted! Vi printer vægmalerier, illustrationer, fotografier og kunstgengivelser på daglig basis og sender dem til mere end 25 lande for at holde vores kunder glade.


Kontaktinformation:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (på engelsk)

Mandag – Fredag ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters. Alle rettigheder forbeholdes.

Top