We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20% rabat på udvalgte vægprodukter FÅ RABATKODE

Kulturelle fænomener i Østasien: K-pop, anime og meget mere…

03. 04. 2023

Når man ser Hollywood-film overalt omkring os, kan man nogle gange hurtigt glemme, at der er andre muligheder. I dag tager vi et nærmere kig på Asien – specifikt Japan og Sydkorea – for at finde ud af mere om de film, tv-shows og bands, der kommer herfra.

Film

Et af de mest berømte filmstudier er det japanske Studio Ghibli, der blev grundlagt af Hayao Miyazaki og Isao Takahata. Studio Ghibli har også kaldenavnet “det japanske Disney”, men i stedet for Mickey Mouse er maskotten Totoro, en skovånd. Indtil videre er der udgivet over 20 spillefilm og mere end 10 kortfilm, hvoraf de mest berømte er Chihiro og heksene, Prinsesseo Mononoke og Min nabo Totoro. Chihiro og heksene blev mest kendt for at være den første animefilm, der nogensinde vandt Oscar-prisen for bedste film i 2003. Selvom andre filmskabere efterhånden også instruerer film i Studio Ghibli, har Hayao Miyazaki annonceret, at han gerne vil lave en film mere, før han går på pension. Filmpremieren på How Do You Live? er foreløbigt planlagt til den 14. juli 2023 i japanske biografer.

 

 

Den sydkoreanske film Parasite har også skabt historie. I 2019 vandt Parasite 4 Oscars som den første ikke-engelsksprogede film. Filmen, om en fattig familie, der infiltrerer en rig familie, blev populær hos seere i hele verden. Og her vil vi gerne citere Parasite-instruktøren Bong Joon Ho: Når du har overvundet barrieren af undertekster, vil du blive introduceret til så mange flere fantastiske film.” Vi kunne ikke være mere enige.

Tv-serier

Vi kan se en enorm indflydelse på kultur i serieproduktion, især i anime. Der er tusindvis af forskellige anime, men nogle af de mere berømte omfatter Pokémon, Naruto og One Piece. Men vi kan ikke glemme, at de fleste af disse anime er baseret på bøger, der i bogform kaldes manga. Japanske tegneserier omtales som manga, men der er også mange grafiske romaner. Lignende tegneserier produceres også i andre lande med forskellige navne, i Sydkorea hedder de manhwa, og i Kina manhua. Serien med fleste mangabøger, der er blevet udgivet, er Golgo 13, som indtil videre har omkring 200, men der udgives faktisk stadig flere bind. Og så gik man måske lige og troede, at Naruto og sine 72 mangabøger var meget? Læsere af serien Golgo 13 skal ikke kun have sparet godt op, men de skal også have et kæmpe bibliotek.

 

 

Måske kan det være overraskende at høre, at den første bevarede anime blev udgivet i 1917. Det er en fire minutters komedie kaldet Namakura Gatana om en selverklæret samurai, der har et sværd, der er så sløvt, at han ikke kan skade nogen med det. Da det jo ikke er helt almindeligt med den slags i Hollywood, kan vi næsten være sikre på at se en liveaction-tilpasning af denne anime snart. Du kan se den her:

 

 

Men der er meget andet end anime. I 2021 toppede den sydkoreanske serie Squid Game Netflix’ seerlister. Serien blev et kæmpe hit og fik 14 Emmy Award-nomineringer og lærte seere over hele verden, hvad en Dalgon er, og hvordan man kan sejre over en stærkere modstander i tovtrækningen. Og selvfølgelig har koreanske mobiltelefoner ekstra batterikraft – i hvert fald den, detektiv Hwan Jun-ho har.

Musik

Mange asiatiske bands er efterhånden gået hen og blevet mainstream. K-pop og den japanske version kaldet J-pop er musikalske stilarter, der er populære over hele verden. Hvert år forsøger agenturer at promovere deres grupper, men desværre er der kun få ud af mange grupper eller solister, der virkelig fanger folks opmærksomhed. Men lad dig ikke narre: K-pop handler ikke kun om musikken. Den specifikke dansekoreografi for hver sang, mode og brugen af engelske sætninger i teksterne er alle en integreret del af kulturen som helhed. Og fordi K-pop ikke kun er populær i Sydkorea, men også rundt om i verden, får den støtte fra regeringen. Der er også KCONs rundt om i verden – festivaler, hvor grupperne optræder.

 

 

Men det er ikke kun sjov og ballade at være et musikidol i K-pop. Først starter du i en træningsposition, som normalt accepterer børn helt ned til 12 år. Uddannelsen kan tage flere år, men hvis alt går vel, opretter bureauerne en gruppe, de tror, publikum kan lide. Der er normalt én leder i gruppen, som fører an i interviews og holder styr på alle i gruppen. Andre medlemmer er rappere, dansere og sangere. Det yngste medlem af gruppen er maknae og har normalt den, der har det sjovest i gruppen, fordi alle de ældre medlemmer tager sig af dem. Medlemmer kan også være visuelle, hvilket egentlig bare betyder, at de ser godt ud. Men fans af hver gruppe har også deres egne kaldenavne, som regel baseret på gruppens navn på en eller anden måde. Eksempelvis hedder Stray Kids-fans Stay og Twice-fans kaldes Once.

 

 


Den mest indflydelsesrige gruppe er uden tvivl BTS. Denne gruppe på syv medlemmer har vundet hjerterne hos fans – ikke kun i Sydkorea – men absolut overalt, som det fremgår af deres 72 millioner abonnenter på YouTube. Selv fodboldfans kender denne gruppe på grund af sangen Dreamers, der blev fremført af medlemmet Jungkook under åbningsceremonien ved VM i 2022. Gruppens fremtid er dog i øjeblikket påvirket af værnepligten, og derfor holder BTS en pause, og de begynder først at udgive sange igen i 2025.

 

 

Ligesom BTS er det mest berømte boyband, så er Blackpink det mest populære blandt pigegrupperne. Gruppen på fire medlemmer udgav deres første sang i 2016 og fokuserer i øjeblikket på modelarbejde eller skuespil, når de altså ikke udgiver sange. Hvis du gerne vil vide mere om Blackpink, er der en dokumentar på Netflix kaldet Blackpink: Light Up the Sky.

En noget særlig ting blandt kvindelige K-pop-grupper er gruppen Mave, som blev skabt med kunstig intelligens. Dens fire medlemmer er hyperrealistiske karakterer, der er skabt af maskinlæring, deep fake og 3D-produktionsteknologi. Du kan se Maves debutsang her:

 

 

I begyndelsen af det 21. århundrede så man ikke meget til asiatisk kultur i de vestlige medier, men nu kan man nemt se asiatisk kultur dukke op på mange forskellige steder – især den voksende popularitet af anime og K-pop. Som du sikkert har lagt mærke til, så er udvalget af asiatisk kultur meget forskelligartet og vil komme med mange innovationer i fremtiden som fx flere eksperimenter med kunstig intelligens.

 Tjek vores udvalg af anime!

Lena

Music and visual art enthusiast, the more Queen merch, the better!EuropostersDekorer dit liv

Siden 1999 har Europosters været en af de mest populære sælgere af plakater, vægkunsttryk og licenserede merchandise-gaver i Tjekkiet og også i hele Europa. I vores udvalg kan du finde et stort udvalg af film-, spil- eller sportsplakater i alle størrelser samt et bredt udvalg af originale gaver til sande fans af Star Wars, Harry Potter, tegneserier eller hele Warner Bros familien. Vi ved, at krus, figurer, puslespil og tøj er den bedste gave til alle, uanset alder eller interesse. Men hvis du er fan af indretningsdesign, er du også på det rigtige sted! Vi printer vægmalerier, illustrationer, fotografier og kunstgengivelser på daglig basis og sender dem til mere end 25 lande for at holde vores kunder glade.


Kontaktinformation:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +44 20 3996 3131 (på engelsk)

Mandag – Fredag ǀ 7:00–17:00

 

© 1999–2024 Europosters. Alle rettigheder forbeholdes.

Top